zaterdag 22 september 2007

L.E.J. Brouwer (1881-1966)

BLARICUM - De bekende Blaricumse wiskundige, professor Luitzen Egbertus Jan (Bertus) Brouwer, prijkt straks regelmatig op brieven en kaarten. Zijn hoofd wordt namelijk afgebeeld op een postzegel. TNT Post laat maar liefst 12.000 velletjes met vier zegels drukken.

Op 21 september werd in Amsterdam het eerste zegelboekje overhandigd aan Dirk van Dalen, emeritus hoogleraar in de geschiedenis van de logica en filosofie van de wiskunde. Van Dalen is degene die TNT Post gevraagd heeft een postzegel aan de wiskundige te wijden. Brouwer wordt gezien als één van de grootste wiskundigen van de twintigste eeuw.

Volgens Wendy Eelsing, woordvoerder van TNT Post, heeft wiskundig Nederland verheugd gereageerd op het besluit van TNT. "Ze zijn er echt trots op. Een postzegel is natuurlijk ook een erg zichtbare ode aan iemand.''

Bron: De Gooi- en Eemlander, 11 september 2007

Daaf: Natuurlijk is Brouwer eerder een Rotterdamse wiskundige, hij werd immers daar geboren (op 27 februari 1881, in Overschie dat sinds 1941 een deelgemeente is van Rotterdam).
En verder is het dit jaar ook 100 jaar geleden (19 februari 1907) dat Brouwer promoveerde op Over de grondslagen der wiskunde, waarin hij o.m. Aristoteles' stelling verwierp dat de logica de basis is van de wetenschap (vandaar ook die postzegel).
En trots? We zijn er blij mee. Wiskunde komt weer eens op een andere manier in de aandacht: Blijf dus plakken...

Links:
» Bestellen? Via TNTPost-Online winkel (zoek op: Brouwer).
» Biografie L.E.J. Brouwer (Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen, BWNW)

Geen opmerkingen: